Valódi valóság show - minden, amiről tudnod kell

Minden olyan fontos esemény, történés, hír, amit a hivatalos média elhallgat, vagy meg sem tud. Városi legendák leleplezése, vagy igazolása, reklámok lebuktatása, hazugságok, félrevezetések felfedése. Itt mindent megtudsz, amit tudni szerettél volna.

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Archívum

Igazak-e a Cola körüli hírek? Káros-e? Kipróbáltuk!

2009.11.11. 14:54 Alligator

Utána jártunk rovatunkban egy városi legendát (urban legends) vizsgáltunk meg, illetve nemzetközi tudományos vizsgálatok adatait összesítjük és tesszük közzé.

A Cola problémakörrel foglalkozunk.
Több aggasztó hír és álhír is napvilágra került, ezeket megvizsgáltuk, kipróbáltuk!
 
1., Hízlal-e a Cola?
Mint minden fehér cukros üdítőital, természetesen igen. De mennyire, és miért?Összetétele: Víz, glükóz szirup, széndioxid, karamell, aromák, foszforsav, koffein. Literenként 125 gramm (12,5%) cukrot tartalmaz. Egy 2 decis kólában 17 (!) kockacukornyi édesség van. Ennek a 2dl-nek a kalória tartalma 120 kcal, ami nem sok, de egy literé, ami hamar lecsúszik 600 kcal. Ráadásul ezt a fehér cukor tartalmából adódóan adja, ami több neves orvos véleménye szerint is a fehér méreg, elrabolja a szervezetből, a csontokból a kalciumot, cukorbetegséghez vezet, nehezen feldolgozható anyag. A koffein megemeli a vércukorszintet, ezáltal a szervezetet fokozottabb inzulintermelésre készteti.
A válasz tehát, igen a hír igaz valóban hizlal, nem is kicsit!
 
1/a és mi van a Cola-ligth-al?
Külön említést érdemel a cola light, amely a fentieken kívül még aszpartamot is tartalmaz, amely idegméreg és hosszú távon fogyasztva komoly betegségek forrása. Azonban a fogyasztó nem tudja és nem is gondol rá, hogy ez a colában lévő aszpartam hatása.
Ez tehát nem tartalmaz annyi kalóriát, de hamarabb öl, illetve mérgez! Természetesen a többi összetevőben (foszforsav, koffein) ugyanolyan. Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok. Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik, és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel.
Több mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni?
Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek.
Az aspartam mellékhatásai: Látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.
Ha a felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát (is)!
 
 
2., Függőséget okoz-e?
A cola Magyarországon és szinte világszerte az egyik legkedveltebb „üdítőital”. Nagyarányú fogyasztását azonban nem feltétlenül az ízének köszönheti, sokkal inkább a koffein tartalma miatt, amely függőséget eredményez. Ha valaki rászokik a naponkénti cola fogyasztásra, annak csak erőfeszítések árán sikerül leszokni, ugyanúgy mint bármely más élvezeti cikkről.
Koffein tartalma 13mg/dl, tehát a 2 decis cola 26mg, míg 1 liter 130 mg koffeint tartalmaz. Ez megfelel 2,5 – 3 presszókávénak, vagy 3 dl hosszúkávénak. Egy átlagos tizenéves gyerek naponta tehát megiszik 3-5 presszókávényi koffeint!!!
A vitaminhiány tovább rontja a koffein által túlterhelt idegrendszer helyzetét, a vashiány vérszegénységet, a kalcium hiánya pedig csontritkulást eredményez. A koffein hatása főként a központi idegrendszerben jelentkezik, a kezdeti nyugtalanságot, idegességet követi a krónikus kimerültség, az energiahiány és a tartós álmatlanság.
 
 
 
 
 
Kipróbáltuk!
Egyik barátunk (T. Imre) 13 éves fiától – Rolandtól - 1 hétre megvontuk az addigi napi 1,5l Pepsi Colát. Már az első nap délután fejfájásra panaszkodott, este migrénes rohamai voltak. Másnap kábán ébredt, az iskolából jelezték, hogy ideges, agresszív lett, figyelmetlenné vált. Estére szédülésről panaszkodott. Harmadik nap reggel fejfájással ébredt és hányt. Teljesítménye romlott, ideges volt, vérnyomását délután a háziorvos mérte, teljesen változó volt, a 3 mérés eredménye: 70/145, 65/90, 78/120 fél órán belül. A felírt orvosságot természetesen nem váltottuk ki, hiszen kísérlet volt. Estére Roland étvágytalan volt, rosszkedvű. Negyedik napon kimerülten ébredt, émelygés, rossz közérzet jellemezte. Aznap sem akart enni, estére ismét fejfás, az iskolában dekoncentrált volt, Imrét behívták. 5. nap reggelre jobban volt, de még az nap sem kapott kólát, állapota délutánra javult, de még mindig figyelmetlen, szétszórt maradt, depressziós jelek jelentek meg. Szombaton és vasárnap jobban érezte magát, de várta a hétfőt, amikor újra hozzájuthatott a napi kóla adagjához.
A válasz tehát, igen függőséget okoz! Erős függőséget!
 
3., Öli-e a csontokat, fogakat?
Ez köztudott, de megvizsgáltuk. A foszforsav a szervezetet erősen savasítja. Az újabb kutatások kimutatták, hogy a legtöbb betegség okozója az elsavasodott szervezet. A savas szervezet ellenálló képessége gyenge, és számtalan betegség forrása. E mellett közvetlenül éri a fogat és marja, öli.
Kipróbáltuk!
Egy pohár colába tettünk egy viszonylag egészséges, de kihúzott emberi fogat. (köszönet Dr. Nagy Huba fogorvos barátomnak). A 2. napon már csak egy kis kupac maszat volt a pohár alján, a 3. napon belül a fog teljesen eltűnt belőle, a cola elemésztette. Ugyanígy tesz a csontrendszerrel is. Kimutatások szerint a mai hat éves gyermekek között is tapasztalható kezdődő csontritkulás (Magyar Orvos Kamara belső közleménye 1999)
 
Mire jó akkor a kóla?
A cola emberi fogyasztásra nem, viszont sok minden egyébre igen hasznos, pl:
  • Vízkő eltávolítására, wc-ről, kádról, mosdókagylóról, edényekről stb.
Kipróbáltuk! Valóban oldja, működik!
  • Rozsdafolt feloldására, rozsda lemaratására tárgyakról
Kipróbáltuk! Valóban oldja, ez is működik!
  • Vér, vérfoltok eltávolítására betonról, úttestről (balesetek után a rendőrség is ezzel tisztítja meg az utat)
Ezt nem próbáltuk ki, de amint lehetőségünk adódik, megtesszük.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De mit lehet tenni?
Természetesen ugyan azt, mint a káros dohányzásról.
 
Leszokni!
 
A leszokáshoz segítséget nyújthat a Coffea D12 homeopátiás szer és a lúgosító étrend, azaz nyers gyümölcsök, zöldségek és vértisztító (pl. csalán) teák fogyasztása. A lelki függőség kezeléséhez általában elengedhetetlen valamilyen pszichoterápiás módszer, például kineziológia vagy autogén tréning.
Sok sikert hozzá!
 
Alligator Team (mi megkezdtük a leszokást!)

 

17 komment

Címkék: koffein betegség rák egészség kóla pepsi coca cola cukor káros aszpartam hízlal

A bejegyzés trackback címe:

https://alligator.blog.hu/api/trackback/id/tr301517944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jupiter24 2009.11.12. 10:33:33

Profi a cikk!
Ezt tényleg már rég tudni akartam, és döntöttem!
NO COLA!
Köszönjük!!!

SH_SH (törölt) 2010.07.28. 13:47:03

Nem iszom kólát. Egyszerű az oka: nem szeretem. Nem is dolgozom olyan cégnek, akinek bármi nyeresége lenne a kólaforgalmazásból. DE!
Lehetne egy kicsit pontosítani ahhoz, hogy a cikk valóban "profi" legyen.
Például az aszpartam pontos dózisával, mely testtömegkilogramra megadja, hogy mennyi is az annyi. Ami káros lehet.
T. Imre fia, Roland pedig korántsem "kontrollcsoport" a kamaszodásával. Egy emberen végzett, nem hivatalos kísérletből ilyen karakán kijelentést tenni: felelőtlenség.
A cikk nem profi. Csak arra elég, hogy felkeltse az alvó felháborodottat bennünk és azok, akik a kész kijelentéseit elvakultan elhiszik, azok elkezdjék konzumidióta módon hirdetni.
Van igazságtartalma, de nem kell betűről-betűre benyalni.

b1976 2011.10.08. 20:58:01

Azért egy kicsit sántít a dolog a foggal. Én az anyósomat akartam leszoktatni a kóláról és egy tojást tettem a kólába és leraktam az asztal közepére. Egy hét után úgy dobtam ki a tojást ahogy beleraktam.

N Karesz 2012.03.12. 09:04:49

@Öreg néne börzekéje: Köszönöm a linket ' Nem vagyok Cola ivó'

emmersson 2012.07.10. 19:16:03

Azt se felejtsük el, hogy az a fog a pohár kólában már nem élő fog volt, minden immunrendszeri támogatás hiányában!

Hack.Elek 2012.10.10. 03:21:43

Ez a poszt népszerű tévhitek gyűjteménye, ostoba hangulatkeltés, a posztoló pedig legalább egy ponton tényszerűen hazudik. A kóla nyilván nem egészséges, viszont nem is ilyen egyértelműen káros. Vegyétek észre, hogy az egész célja a "homeopátiás" (=hatóanyagot nem tartalmazó) cucc reklámozása.

Csak néhány tévedés a posztból:
- valójában az aszpartam nem "idegméreg", és bizonyítottan nem okoz rákot
- valójában egy liter kólában egy kávéval nagyjából azonos mennyiségű koffein van
- napi másfél liter kóla nem okoz fizikai függőséget (és valószínűleg a posztoló ezt nem próbálta ki egy 13 éves gyereken - ellenkező esetben ha ilyen tudatos, miért engedte a gyereket újra inni, amikor már "leszokott"?)
- a szervezet "savasítása" értelmezhetetlen, csak a tévhitekben létezik ilyen
- Nagy Huba fogorvos nem létezik (Google segít, csak ebben a szövegben fordul elő a neve)
- a kóla nem képes sem fogat, sem semmi mást szétmarni, a kémhatása minimálisan savas ahhoz képest, ami ehhez szokséges lenne (különben a szájba sem lehetne venni), a posztoló tehát tényszerűen hazudik (kipróbálható otthon!)
- a kóla nem alkalmas rozsda eltávolítására sem (szintén kipróbálható!)
- természetesen vér eltávolítására sem alkalmas, ez is egy ismert hoax

A kólához hasonlóan viszont a homeopátiás szerek is nagyjából ugyanilyen hatástalanok bármire, azt is fogyszthatjátok nyugodtan. :)

Micica 2013.03.29. 21:54:16

@Hack.Elek:
Örülök, hogy van, aki felismeri a nyilvánvaló marhaságot. Az állítólagos gyerekteszt nálam is kicsapta a biztosítékot, hogy egyesek nem átallanak ekkorát hazudni, csak hogy az igazuk bizonyítsák.

kirababa29 2013.04.21. 17:42:22

Sziasztok!

Én ritkán havonta egyszer vagy 2 havonta 1-szer iszom kólát de ezeket amiket írnak hatalmas ökörségnek tartom, és teljesen eggyet értek Hack.Elekkel :)

Jancsiszeg 2013.05.17. 11:34:57

Leszarom, ha méreg, de kurva finom! :)

Tamáska1987 2013.05.29. 13:19:28

Sok sok baromság,ez csak egy a multikat lehordó szöveg. Ma már minden káros,azon nevettem mikor azt írták egy hasonló oldalon,hogy a marijuana nagyon kemény mérget tartalmaz,idegmérget,és a fiatalok agresszívak lesznek tőle. Minden üdítőbe van káros anyag,biztos a 800 forintosba nincs annyi,de akkor inkább csapvíz :D

Pesti Kornél 2013.07.07. 16:41:34

Idióta rémhírkeltő álújságíró. Én fordítottam a Discovery Állítólag... c. sorozatának ide vonatkozó epizódját. A cikkből még a központozás sem igaz.

2013.07.30. 00:01:40

Hát srácok, ekkora idiótaságot régen olvastam. A cukortartalmat leszámítva úgy hülyeség, ahogy van.

Az aszpartám olyannyira nem méreg, hogy két alapvető aminosav vegyülete. Az LD50 értéke több mint 5 g/kg, miközben az ajánlott maximális napi adag 50 mg/kg, ami megfelel 20 doboz üdítőnek. Vagyis a halálos dózishoz 2000 doboz üdítőt kellene meginni.

haix 2015.07.30. 16:41:45

Az egész ugy ahogy van baromság. Azzal is baj van aki ezeket elhiszi.

anyahajókabinajtóhajtogató 2016.04.24. 18:08:15

Jó régi cikk ez a fos de azért ide írok valamit: 44 éves vagyok , kb 34 éve iszom a kólát, 10 éve cukormenteset. Iszom napi szinten az energia italokat is és minden fogam ép , makk egészséges vagyok soha nem voltam kórházban szóval basszátok meg!
süti beállítások módosítása